Tempo950x100

Tempo300x100

У скільки українцям обійдуться запаси на зиму (інфографіка)

У скільки українцям обійдуться запаси на зиму (інфографіка)

Кінець серпня-початок вересня – саме час для того, щоб зробити запаси на зиму. Про це пише Сегодня.

Економія подвійна – дешевше (особливо якщо купувати овочі та коренеплоди на оптових ринках) і не треба витрачати час на щотижневі походи за парою кг картоплі і гроші, якщо їздити на шопінг автомобілем. Але є у економії і зворотна сторона: як зберегти куплене, якщо немає льоху.

ЩО СКІЛЬКИ КОШТУЄ

Як показав моніторинг “Сегодня”, нині ціни на оптових ринках в 1,5-2 рази нижче, ніж в роздріб на базарах, а тим більше в супермаркетах. Тож, витративши зараз кілька тисяч гривень, за зиму можна заощадити стільки ж, а то й більше. Щоправда, ціни на овочі нині кусаються: капуста, буряк, морква, цибуля за рік подорожчали приблизно вдвічі. Лише картопля відносно дешевша, хоча теж додала у ціні 1-1,5 грн на кілограмі. Зате помідори подешевшали майже наполовину через гарний врожай – добірні можна купити по 5-5,5 грн/кг, а “на сік” – навіть по 3,5-4. Практично не змінилася за рік ціна на борошно, а цукор навіть подорожчав на символічні 50-70 коп./кг.

Але для забезпечення родини з трьох осіб запасами продовольства на 6-7 місяців треба витратити на закупівлю такої ж кількості припасів на 25% більше, ніж рік тому (див. інфографіку). За підрахунками “Сегодня”, в грошах це обійдеться в 2860 грн, або на 560 грн більше, ніж рік тому.

-1_154

ЗАПАСАЄМОСЯ

Директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко радить купувати овочі та коренеплоди зараз, поки ціни на мінімумі. “Подешевшати ще більше у вересні можуть хіба що картопля і капуста, і то не факт, оскільки поки що неясно, яким буде їх урожай. Буряк, морква в жовтні почнуть поступово дорожчати, і до нового сезону ціна зросте на 20% від нинішньої тільки за рахунок витрат на зберігання”, – аналізує Дорошенко. Водночас, на думку експерта, поки що варто почекати із закупівлями цукру і, якщо не вдасться купити його на 2-3 грн нижче ринкової ціни у фермерів (які отримують цукор в обмін за здану на цукрозаводи буряк, потім продають на ринках), то брати “пісок” про запас взагалі не варто, адже ціни на нього у нас вже практично світові. Аналітик однієї інформкомпанії Дмитро Луцик прогнозує подорожчання борошна: “Під час збору врожаю ціни на зерно зазвичай знижуються, але цього року вони навіть трохи зросли. Восени ціни стануть ще вище і повільно зростатимуть до кінця року, – зазначає Луцик. – Так, через зростання цін на зерно в сусідніх країнах наша тонна пшениці 3-го класу – на 300 грн – до 4500 грн. через що ціни на борошно зростуть приблизно на 10% (на 70-80 коп./кг)”.

ЩОБ ЗБЕРЕГТИ

Експерт агроринків Федір Рибаков радить тим, у кого немає льоху, вкладатися в консервацію – банки з помідорами, кабачками, можна зберігати навіть у коморі. А ціна на них вийде вдвічі нижче, ніж в магазині. Дбайливі господині навчилися зберігати овочі і без погреба, відразу перетворюючи їх на заправку для борщу. “Я закочував в банки овочі для основи на борщовий набір, – розповіла нам Раїса Нікітченко. – Це дуже вигідно не тільки для себе, оскільки вже не перший рік продаю таку продукцію постійним клієнтам”.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-skilky-ukrayincyam-obijdutsya-zapasy-na-zymu-infohrafika
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати