Tempo950x100

Tempo300x100

У скільки українцям обійдуться запаси на зиму (інфографіка)

У скільки українцям обійдуться запаси на зиму (інфографіка)

Кінець серпня-початок вересня – саме час для того, щоб зробити запаси на зиму. Про це пише Сегодня.

Економія подвійна – дешевше (особливо якщо купувати овочі та коренеплоди на оптових ринках) і не треба витрачати час на щотижневі походи за парою кг картоплі і гроші, якщо їздити на шопінг автомобілем. Але є у економії і зворотна сторона: як зберегти куплене, якщо немає льоху.

ЩО СКІЛЬКИ КОШТУЄ

Як показав моніторинг “Сегодня”, нині ціни на оптових ринках в 1,5-2 рази нижче, ніж в роздріб на базарах, а тим більше в супермаркетах. Тож, витративши зараз кілька тисяч гривень, за зиму можна заощадити стільки ж, а то й більше. Щоправда, ціни на овочі нині кусаються: капуста, буряк, морква, цибуля за рік подорожчали приблизно вдвічі. Лише картопля відносно дешевша, хоча теж додала у ціні 1-1,5 грн на кілограмі. Зате помідори подешевшали майже наполовину через гарний врожай – добірні можна купити по 5-5,5 грн/кг, а “на сік” – навіть по 3,5-4. Практично не змінилася за рік ціна на борошно, а цукор навіть подорожчав на символічні 50-70 коп./кг.

Але для забезпечення родини з трьох осіб запасами продовольства на 6-7 місяців треба витратити на закупівлю такої ж кількості припасів на 25% більше, ніж рік тому (див. інфографіку). За підрахунками “Сегодня”, в грошах це обійдеться в 2860 грн, або на 560 грн більше, ніж рік тому.

-1_154

ЗАПАСАЄМОСЯ

Директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко радить купувати овочі та коренеплоди зараз, поки ціни на мінімумі. “Подешевшати ще більше у вересні можуть хіба що картопля і капуста, і то не факт, оскільки поки що неясно, яким буде їх урожай. Буряк, морква в жовтні почнуть поступово дорожчати, і до нового сезону ціна зросте на 20% від нинішньої тільки за рахунок витрат на зберігання”, – аналізує Дорошенко. Водночас, на думку експерта, поки що варто почекати із закупівлями цукру і, якщо не вдасться купити його на 2-3 грн нижче ринкової ціни у фермерів (які отримують цукор в обмін за здану на цукрозаводи буряк, потім продають на ринках), то брати “пісок” про запас взагалі не варто, адже ціни на нього у нас вже практично світові. Аналітик однієї інформкомпанії Дмитро Луцик прогнозує подорожчання борошна: “Під час збору врожаю ціни на зерно зазвичай знижуються, але цього року вони навіть трохи зросли. Восени ціни стануть ще вище і повільно зростатимуть до кінця року, – зазначає Луцик. – Так, через зростання цін на зерно в сусідніх країнах наша тонна пшениці 3-го класу – на 300 грн – до 4500 грн. через що ціни на борошно зростуть приблизно на 10% (на 70-80 коп./кг)”.

ЩОБ ЗБЕРЕГТИ

Експерт агроринків Федір Рибаков радить тим, у кого немає льоху, вкладатися в консервацію – банки з помідорами, кабачками, можна зберігати навіть у коморі. А ціна на них вийде вдвічі нижче, ніж в магазині. Дбайливі господині навчилися зберігати овочі і без погреба, відразу перетворюючи їх на заправку для борщу. “Я закочував в банки овочі для основи на борщовий набір, – розповіла нам Раїса Нікітченко. – Це дуже вигідно не тільки для себе, оскільки вже не перший рік продаю таку продукцію постійним клієнтам”.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/u-skilky-ukrayincyam-obijdutsya-zapasy-na-zymu-infohrafika
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    19 Березня

    Наказ щодо правил використання амонію знижує продуктивність агросектору та відкриває можливості для корупції з боку контролюючих органів

    Україна та Румунія побудують євроколію та розширять пункти пропуску через кордон

    В Україні посилили вимоги до якості м’яса, молочних продуктів та ковбасних виробів, які постачатимуться для ЗСУ

    Чехія пропонує ЄС заборонити імпорт російського та білоруського зерна

    Супермаркети показали, як змінилися ціни на рис, макарони та борошно у березні

    Український ринок масла вже не залежить від імпорту

    На частку українського транзитного зерна у Польщі припадає 10% – польські ЗМІ

    Ціни на українську соняшникову олію в портах досягли максимуму від початку сезону

    Ціни на м’ясо в Україні: скільки коштують курятина та свинина

    Бізнес зазнає збитків: затримки швидкопсувних товарів на кордоні збільшились до 7 діб

    БІЛЬШЕ НОВИН