Українське яблуко гниє в садах, а супермаркети пропонують імпортні за 79,9 грн/кг

Українське яблуко гниє в садах, а супермаркети пропонують імпортні за 79,9 грн/кг

Ціни на промислове яблуко ще нижчі і не покривають витрат на його прибирання, тому багато виробників навіть відмовляються прибирати яблуко, залишаючи його на деревах, пише EastFruit.

У фермерів десертне яблуко відмінної якості можна купити оптом навіть по 2,5 грн/кг ($0,09 за кг), а промислове важко продати навіть за 1 грн ($0,035 за кг).

Аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА) оцінюють надлишок тільки десертного яблука на українському ринку в 160-200 тис. тонн. Надлишок же яблука для промислової переробки навіть важко оцінити, особливо якщо врахувати, що світовий ринок яблучного концентрату перебуває в кризі.

На цьому тлі абсолютно несподівано виглядає велика кількість імпортного яблука на полицях українських мереж супермаркетів. Перевірити це можна, не виходячи з дому – достатньо зайти на сторінку онлайн замовлень супермаркетів.

Наприклад, в мережі супермаркетів Novus пропонується «яблуко червоне Польща 75+» за ціною 16,99 грн/кг, «яблуко Ред Чіф, імпорт, 85+» за 19,99 грн/кг та інше яблуко, де не вказано походження, не дешевше 10,99 грн/кг, хоча є і такі позиції, як «яблуко Джонапринц 70+» за 28,99 грн/кг і «яблуко Айдаред 70+» за тією ж ціною і обидві позиції невідомої країни походження. Враховуючи високий рівень ціни, це точно має бути імпортне яблуко, так як важко уявити собі націнку більше 200% за українське яблуко в умовах надлишку пропозицій дешевої продукції повсюдно, включаючи вуличну торгівлю і ринки.

[[{“fid”:”537251″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Однак лідером по «незвичайності ціноутворення» є мережа супермаркетів MetroCash& Carry, яка пропонує імпортне яблуко «Гренні Сміт» за 79,9 грн/кг ($2,83 за кг)! І це в той час, коли українські яблука цього сорту продаються оптом по 6 грн/кг ($0,21 кг), згідно з даними моніторингу оптових цін EastFruit. Причому за такою ціною можна придбати вже якісну продукцію.

До речі, українське яблуко в тій же мережі коштує також досить дорого – «Ред Чіф Україна» продається за 19,9 грн/кг, і за такою ж ціною “Гренні Сміт”, імовірно українського виробництва, але походження не зазначено.

При цьому, на думку експертів, обсяги продажів імпортного яблука залишаються порівняно невисокими.

«Українські садівники не хочуть продавати яблуко за тими цінами, що зараз диктує ринок. Навіть прибирати яблуко абсолютно нерентабельно. Ось і виходить, що воно гниє в садах. А взагалі, прийняли рішення викорчовувати сади», – говорить Гребенюк Вадим Миколайович, співзасновник компанії «Гренвис», що вирощує продукції на площі 500 га.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinske-yabluko-hnyye-v-sadah-a-supermarkety-proponuyut-importni-za-799-hrnkh
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати