Як колишній викладач та технік створили оригінальний смаколик та успішно просувають його на ринку

Як колишній викладач та технік створили оригінальний смаколик та успішно просувають його на ринку

Це довели у вінницькій компанії «ІКРОК». Другий рік поспіль підприємство виготовляє під ТМ VitaminOKing цукати з овочів, пише landlord.ua.

Новий продукт прийшовся до смаку споживачеві — і малечі, і дорослим. Його основні конкурентні переваги — оригінальний смак, застосування технології обробки, яка дозволяє зберігати всі корисні для організму людини якості сировини, і доступна ціна. Маючи такі властивості, цукати відповідають світовому тренду до вживання корисних та якісних продуктів, який активно підхопили в Україні. Засновники розвивають компанію поетапно, поступово збільшують потужності та нарощують обсяги виробництва. Інвестиції вже перевищили 2,5 млн гривень, а планова окупність очікується до п’яти років. У планах — вкласти у розвиток ще 3 млн гривень, суттєво урізноманітнити асортимент і довести обсяг виробництва сухих продуктів до 5 т на місяць.

«Ідея давно витала у повітрі, — розповідає голова спостережної ради «ІКРОК» Сергій Лютворт, кандидат технічних наук та колишній викладач. — Ще у дитинстві, слухаючи казки, в яких були герої-багатії, я чув слово «цукати». Воно асоціювалося з вишуканими смаколиками, надзвичайно смачними і доступними лише заможним людям. У дорослому віці мені було цікаво зрозуміти, що це таке, і виготовити власні цукати».

«Ми мали ідею оригінального продукту, а ніша була вільна. Якісної сировини у нас теж вдосталь, адже вінницький край, де розташоване виробництво, називають «фруктовим Донбасом», а тутешні мешканці ще до винайдення цукру готували цукати з медом», — пояснює Лютворт.

З першими цукатами експериментували на домашній кухні, смакували самі, пригощали сусідів і друзів. А коли зрозуміли, що продукт подобається, — вирішили заснувати виробництво. Для цього придбали чотири сушарки, які за добу переробляли 30 кг сирої сировини на 5 кг цукатів. Сушарки були не автоматизовані, працівникам доводилося вночі вставати та перекладати дека, що ускладнювало їх роботу.

«Ми вийшли на обсяг близько 400 кг продукції на місяць. Цукати добре продавалися, і ми розуміли, що є сенс нарощувати виробництво. Тому вирішили вкласти більш суттєві інвестиції у виробництво», — ділиться Лютворт.

Засновниками та інвесторами компанії «ІКРОК» стали Андрій Колясов — випускник Вінницького аграрного університету та Геннадій Лютворт — бізнесмен і власник фірми, що працює у сфері ІТ. Зробили власні інвестиції в обладнання, технології, підготовку персоналу, розбудову приміщення. Вже з початку цього року виробляють цукати у сучасному цеху, отримуючи за зміну близько 60 кг продукції залежно від сировини. Зараз підприємство виробляє близько 2000 кг продукції на місяць, але це не межа. Триває модернізація цеху і одночасно енергозбереження — вироблене тепло використовують для сушіння продукції та опалення робочих приміщень. По закінченні робіт виробництво працюватиме у дві зміни й вироблятиме удвічі більше цукатів.

В «ІКРОК» сировиною вибрали не ягоди чи фрукти, а овочі.

«Ми хотіли привабити незвичністю та ексклюзивністю, — пояснює Лютворт. — Наші цукати виготовлені з овочів, а на смак нічим не відрізняються від звичних солодощів. Крім того, ми прагнули виготовити продукт, в якому будуть максимально збережені всі корисні мікроелементи та вітаміни».

Перші партії цукатів були смачними, але мали непрезентабельний вигляд, оскільки сировина у процесі приготування розвалювалася. Шляхом експериментів знайшли ноу-хау, як зберегти форму цукатів без при додавання шкідливих домішок. Перед виробниками постали й інші виклики: цукати мали бути сухими на дотик і не липнути до рук, мати пружну текстуру мармеладок, а при обробці в овочах мала зберігатися клітковина, яка сприяє травленню та звільняє організм від шкідливих речовин, вітаміни. Тому довелося відпрацьовувати технологію обробки кожного продукту, експериментувати з рецептурою. У результаті отримали унікальну формулу цукатів. Аби овочі віддавали вологу у природний спосіб, у спеціалізованій сушильній камері відтворили ефект теплого літнього вітерця. Овочі для цукатів «ІКРОК» частково вирощує на власних земельних ділянках, які обробляють без додавання хімії, решту купують у місцевих фермерів. Співпрацюють лише з тими сільгоспвиробниками, що дотримуються екологічного вирощування і мають відповідні сертифікати. Якість сировини обов’язково перевіряють у лабораторії.

Смаколики продаються у герметично запаяних поліетиленових пакетиках по 125 г. Зараз підприємство запускає у серійне виробництво 18 видів нової продукції: монофруктові та мікси з фруктів, ягід, овочів і чотирьох видів горіхів, а також здійснює пакування по 80 та 40 г. Крім того, виробник планує випускати сухі сніданки, чаї, сушені борщі та супи. «Якщо в Україні почнуть виробляти органічний цукор, ми додамо ще й випуск органічних цукатів, на які зараз величезний попит за кордоном», — діляться планами власники.

Виробник орієнтується на експорт і уже підписав меморандуми про поставки до Польщі, Італії, країн Прибалтики, веде перемовини з бізнесменами з арабських країн та Білорусі.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-kolyshnij-vykladach-ta-tehnik-stvoryly-oryhinalnyj-smakolyk-ta-uspishno-prosuvayut-joho-na-rynku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    26 Квітня

    МХП впроваджує професію м’ясних сомельє для мережі «М’ясомаркет» 

    Одеська хлібобулочна компанія отримала грант від держави майже на 7 млн гривень

    Сподобалось навіть принцу: в ЕС вперше дегустували м’ясо із клітин

    Ірак стає важливим ринком збуту для українського яблука

    Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність

    Ціни на ріпак в Україні опускаються по мірі вичерпання запасів та переходу трейдерів на новий урожай

    Українське продовольство: європейський ринок утримали, хоча без експортних обмежень не обійшлося

    Україні у складі ЄС буде значно простіше працювати на ринках Африки

    Дощі затримують посівну в Україні та можуть вплинути на врожай

    Міністра аграрної політики Миколу Сольського звільнили з-під варти під заставу

    БІЛЬШЕ НОВИН