Як заробити на вирощуванні спаржі

Як заробити на вирощуванні спаржі

Про це у ефірі «АгроФМ» заявив Володимир Білко, агроном-консультант з нішевих культур та органічного землеробства, пише agroday.com.ua.

До збору першого врожаю фермерові необхідно буде вкластися у розсаду, добрива, ручну працю та техніку. Стосовно розсади, то її можна посадити з різною густотою: від 17-18 тис. рослин на гектар до 35-40 тис. рослин при щільній схемі посадки.

«Хто жадібніший, але добре поїв та годував спаржу, може зібрати її перший урожай за рік. Проте краще зачекати до наступного сезону і зібрати перший урожай ще через рік, щоб задати сили росту рослинам. Тоді і по якості і по кількості це буде набагато краще», — говорить агроном.

За його словами, спаржу можна вирощувати по усій території України — рослина не дуже вимоглива до ґрунтів і до їх кислотності.

«Спаржа любить легкі ґрунти, пісок, але разом з тим вона добре росте і на суглинистих. Якщо вирощувати її на зелену спаржу, то взагалі жодних претензій — підійде будь-який ґрунт. У крайньому випадку поверхню ґрунту можна притрусити якоюсь мульчею, щоб полегшити пробивання пагонів», — говорить Білко.

Якщо мова йде про вирощування білої спаржі, то краще обрати легкі ґрунти, щоб не було деформації пагонів. На невеликих плантаціях (до 1-2 га) можна зробити штучні гребені, особливо якщо є власний торф, компост чи перегній. Для великих плантацій це буде нерентабельно.

За словами Білко, на середній по інтенсивності плантації спражі (з поливом і живленням), якщо збирати її через рік після посадки, перший урожай можна отримати на рівні 3-4 т/га. Ціна оптового продажу спаржі на сьогоднішній день складає 120–150 грн/кг. Тобто, з великою вірогідністю, вкладені кошти повернуться виробникові уже після продажу першого урожаю.

Перегляди: 8
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-zarobyty-na-vyroshchuvanni-sparzhi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    26 Квітня

    МХП впроваджує професію м’ясних сомельє для мережі «М’ясомаркет» 

    Одеська хлібобулочна компанія отримала грант від держави майже на 7 млн гривень

    Сподобалось навіть принцу: в ЕС вперше дегустували м’ясо із клітин

    Ірак стає важливим ринком збуту для українського яблука

    Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність

    Ціни на ріпак в Україні опускаються по мірі вичерпання запасів та переходу трейдерів на новий урожай

    Українське продовольство: європейський ринок утримали, хоча без експортних обмежень не обійшлося

    Україні у складі ЄС буде значно простіше працювати на ринках Африки

    Дощі затримують посівну в Україні та можуть вплинути на врожай

    Міністра аграрної політики Миколу Сольського звільнили з-під варти під заставу

    БІЛЬШЕ НОВИН