10 продуктів, які першими в Україні отримають географічні зазначення

10 продуктів, які першими в Україні отримають географічні зазначення

Про це повідомив координатор проекту ЄС “Географічні зазначення в Україні” Саверио Савіо в інтерв’ю Інтерфакс-Україна, передає БизнесЦензор.

За словами Савіо, існує три варіанти лейблів GI:

PDO (protected designation of origin) – захищене зазначення місця походження, PGI (protected geographical indication) – захищене географічне зазначення і TSG (traditional specialities guaranteed) – гарантія традиційності.

“Ми плануємо зареєструвати два PDO для сирів (гуцульської овечої бриндзи і гуцульської коров’ячої бринзи), два PDO для фруктів і овочів (херсонський кавун і мелітопольська черешня), два PGI і два PDO для вин, одне – для алкогольного напою, а також PGI для меду”, – розповів Савіо.

Він додав, що заявка на реєстрацію “гуцульської овечої бриндзи” вже подана, незабаром подадуть заявку на реєстрацію “гуцульської коров’ячої бринзи”.

“Нещодавно була створена асоціація виробників бессарабських вин, і перший продукт, який буде там зареєстрований, – вино з району озера Ялпуг. По меду ми досі обговорюємо з Мінагрополітики, де його зареєструвати, тому що це важливий продукт на всій території України, і міністерство має визначитися зі своїми преференціями локації”, – зазначив Савіо.

Як пояснили агентству, проект займається консультаційною та технічною підтримкою реєстрації GI, а безпосередньо ініціаторами реєстрації повинні виступати асоціації виробників. Наприклад, проект сприяв створенню Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів і допоміг підготувати документи на реєстрацію GI, проте саму заявку подала асоціація.

За даними проекту, назви винних та алкогольних географічних зазначень поки невідомі. Зокрема, асоціація “Придунайська Бессарабія”, яка буде займатися реєстрацією вина з району озера Ялпуг, може вибрати назву для GI “Ялпуг” або модифікувати його.

За словами Савіо, поки невідомо, скільки часу займе реєстрація GI в Україні.

“Це дуже залежить від бюрократії. Ми займаємося двома паралельними процесами: готуємо досьє, яке необхідно для реєстрації в Європейському союзі, але спочатку реєструємо GI в Україні. Скільки часу займе реєстрація в Україні – ми не маємо уявлення. Потрібен час на те, щоб опоненти могли подати заперечення. В ЄС період реєстрації може тривати від трьох місяців до 3-4 років”, – розповів Савіо.

За його словами, термін дії географічного зазначення необмежений, проте GI припиняє діяти, якщо продукт відсутній на ринку протягом 7 років.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/10-produktiv-yaki-pershymy-v-ukrayini-otrymayut-heohrafichni-zaznachennya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати