Імпорт витісняє з ринку українські сири

Імпорт витісняє з ринку українські сири

Про це повідомив співвласник компанії «Молочний альянс» Олександр Деркач, пише agroportal.ua.

«На полиці магазину вже не українські виробники конкурують між собою, а голландські з польськими. У першому півріччі в Україні вироблено 25 тис. т сирів, а імпорту завезено 5.8. У минулому році він зріс на 37% за рік, в цьому вже на 55%. В магазині імпортний сир того ж типу варто на 10-20% дешевше українського», — зазначив він.

На думку Олександра Деркача, причина такої ситуації в тому, що ціни на молочну сировину в Україні вже перевищують європейські. З початку року вони зросли на 11%.

«Наш ринок відкритий усім вітрам. Його ніхто не думає захищати. З ЄС до нас везуть все, що хочуть в будь-яких обсягах. Ми ж, встановлені ЄС для українських виробників мізерні квоти, вибираємо за 1 день», — додав він.

Олександр Деркач підкреслив, що український фермер не може конкурувати за ціною з своїми польськими та голландськими колегами, які «сидять на державних субсидіях». На них іде 20% бюджету ЄС, більше €30 млрд на рік, тільки на тваринництво. В цілому дотації в АПК перевищують €100 млрд на рік, €1000 на людину.

«Фактично все молоко, яке в Європі надходить на переробку, в тому чи іншому вигляді, дотується державою. А як з європейським, може конкурувати наш виробник, який платить за сировину на 20% більше. Хтось скаже, а що ж в цьому поганого. Купити дешевий польський сир в магазині. Та ніби і нічого поганого. Правда незабаром наш власник корови, який не зможе конкурувати з польським, заріже її. Він же не дурень годувати безкоштовно», — пояснив власник «Молочного альянсу».

Після цього, на його думку, ціни ще зростуть на молоко, кефір, сир.

«А потім їх витіснити імпорт. З термінами зберігання до нескінченності. З відповідними «добавочками». Тому, що звичного натурального, з терміном реалізації 2-3 тижні, завезти не вийде. Відстані не ті», — сказав Деркач, зазначивши, що корів вже активно ріжуть, місцями до 30%.

Якщо держава не зверне уваги на цю проблему, і не почне захищати свій внутрішній ринок, то тваринництво в країні піде під ніж, підсумував виробник.

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/import-vytisnyaye-z-rynku-ukrayinski-syry
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати