На початок березня стан озимини оцінюється переважно як добрий та задовільний

На початок березня стан озимини оцінюється переважно як добрий та задовільний

Про це повідомила Національна академія аграрних наук України.

Інститут сільського господарства Степу НААН встановив, що життєздатність пшениці озимої та ячменю озимого у фазі кущіння становила 90-100%, а ячменю озимого у фазі 2-4 листків — 85-90%. У свою чергу науковці Інституту зернових культур НААН провели лабораторні аналізами та візуальні спостереження за життєздатністю рослин у польових умовах  і визначили, що лише в окремих сортів пшениці озимої відмічається незначне ушкодження листкових пластинок. Проте вони зможуть швидко відновитися з наростанням температурного режиму.

Результати відрощування рослин за Донським прискореним методом, показали, що виживання рослин озимих зернових культур становило 97-99 %.

Таким чином, можна стверджувати, що  негативних явищ для перезимівлі озимих культур  протягом осінньо-зимового періоду не відмічалося і стан посівів можна оцінити як добрий та задовільний.

Разом із тим в НААН наголошують: ситуація вимагає оперативного і чіткого оцінювання стану задля вчасного проведення заходів догляду за ними. Особливу увагу потрібно звернути на густоту посівів, стан конусів наростання, кореневої системи та листковостеблової маси, появу і поширення хвороб. У цей же час необхідно визначитись у потребі в азотних добривах для першого і наступних підживлень озимих зернових культур. У першу чергу ранньовесняне підживлення слід провести на зріджених та недостатньо розвинених посівах, де доза азотних добрив на час відновлення вегетації повинна становити орієнтовно 70-90, на посівах у задовільному стані — 50-60, у доброму — 20-30 кг/га.

Перегляди: 12
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-pochatok-bereznya-stan-ozymyny-ocinyuyetsya-perevazhno-yak-dobryj-ta-zadovilnyj
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати