Українські виробники крафтового морозива успішно конкурують з гігантами ринку

Українські виробники крафтового морозива успішно конкурують з гігантами ринку

Про це пише журнал Новое Время.

Пік попиту
Якби п’ять років тому хтось сказав продавцеві мотоциклів В’ячеславу Шестаковському, що він буде продавати морозиво своєї торгової марки, він би в це не повірив. Як і в те, що заснований ним бренд Умка зможе знайти своє місце на ринку, де діють гіганти – компанії з мільйонами споживачів і обсягами виробництва, який вимірюється десятками тисяч тонн.

Сам Шестаковський продає небагато – близько 3,5 т на місяць. Але його морозиво – особливе, крафтове: зроблене вручну за оригінальними рецептами і без штучних добавок.

Успіх на фронті морозива не став випадковістю: продажі цього продукту – не лише крафтового, а й звичайного – ростуть по всій країні. За даними профільної асоціації, за два роки – 2016-2017-й – збільшення склало 14%: за підсумками минулого року у країні реалізували майже 92 тис. т морозива, або по 2,3 кг на кожного українця.

Частка невеликих виробників у цьому обсязі поки що незначна – 4,1%. Але самі крафтовики готові підкорювати нові вершини і впевнені у перспективах ринку. “Наш сегмент перебуває на самому початку становлення, – говорить Дмитро Стародубов, співзасновник торгової марки Mr. Pops із Дніпра, що виробляє крафтового морозиво. – І він буде зростати”.

Натуральне та алкогольне
Крафтове морозиво – продукт не масовий: продають його або в кафе і ресторанах, або у спеціалізованих торгових точках, або у преміальних магазинах продуктів типу Good Wine. А ще такий десерт – недешеве задоволення: 100 г може коштувати 70-80 грн. Тоді як фабричний продукт у середньому продають по ціні 10-15 грн за ту ж вагу.

Але попит є. Його підстьобнула мода на штучне і натуральне, а також захоплення українців здоровим способом життя.

Крім того, локальні виробники натурального морозива пропонують незвичайні смакові поєднання, які покупець навряд чи знайде у традиційних виробників.

Наприклад, Умка, крім класичних видів, випускає морозиво з горгонзолою (італійський сир із пліснявою), з лохини, з ромом і родзинками, мандаринове. Крім того, в лінійці є сорбети – заморожені десерти із цукрового сиропу, фруктів і замороженого соку: вони можуть бути винними, гранатовими і навіть пивними. Ще одна фішка Шестаковського – веганське морозиво на соєвому молоці з ваніллю та шоколадом.

А дніпровський Mr. Pops випускає морозиво з японським чаєм матча, а також ескімо з сиром дорблю.

У київського виробника Массімо Джеларті – це псевдонім підприємця Максима Голубєва – є ціла алкогольна лінійка: з аперолем, сорбет із текіли, із сухого мартіні з розмарином.

Перегляди: 10
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ukrayinski-vyrobnyky-kraftovoho-morozyva-uspishno-konkuruyut-z-hihantamy-rynku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати