В Україні оформлена перша «м’ясна» аграрна розписка

В Україні оформлена перша «м’ясна» аграрна розписка

Наприкінці жовтня в Україні була оформлена перша «м’ясна» аграрна розписка. Нею скористалося фермерське господарство «ВЕРХ» у Яворівському районі на Львівщині.

Воно отримало фінансування в рамках комплексної Програми підтримки та розвитку агропромислового виробництва, яка реалізується Департаментом агропромислового розвитку Львівської ОДА та Львівським обласним фондом підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. Позичальник планує спрямувати кредитні кошти на збільшення поголів’я свого стада та на вирішення інших важливих виробничих питань.

Фермерське господарство «ВЕРХ» було створене 2014 року та спеціалізується на вирощуванні великої рогатої худоби. Вже першого року придбало в племгосподарстві 5 корів, відтоді постійно старається нарощувати їхню кількість. Тож тепер стадо племінної худоби збільшилося до 36 голів, а ще в господарстві є 33 гектари землі, яка використовується під пасовиська.

— Поки що я працюю без прибутків, — поділився керівник господарства і один із його співзасновників Степан Стельмах. — Вкладаю все в розвиток і докуповую худобу. Планую досягти 100 голів племінної худоби, орієнтовно за 3 роки.

Потенційно фермер хоче розвивати напрямок переробки м’яса. Але реалізацію цих намірів стримує постійна нестача коштів.

Тому аграрна розписка і викликала неабиякий інтерес.

Особливість «м’ясної» аграрної розписки полягає в тому, що неодмінною умовою для надання позики за нею було страхування. На цьому наполягав сам кредитор — Львівський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. У рамках Програми підтримки та розвитку агропромислового виробництва він працює з бюджетними коштами, тому хоче мати повну гарантію їх повернення.

Читайте також: Чому банки не поспішають кредитувати фермерів

Зазвичай фермери скептично ставляться до страхування, бо вважають його додатковим навантаженням на агробізнес. Однак сам Степан Стельмах до цього ставиться інакше.

— Я багато часу провів у Польщі, — пригадав він. — І працював там, і так їздив — досвід переймати. Спілкувався з багатьма польськими фермерами. Вони зовсім інакше зараз господарюють — для них страхування вже стало звичною справою. Тож і нам треба рухатися вперед, а не покладатися на старі звички та старий досвід.

Читайте також: Як фермеру захистити свій бізнес: перспективи агрострахування в Україні

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/v-ukrayini-oformlena-persha-myasna-ahrarna-rozpyska
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати